Alergeny i ich oznaczenie numeryczne wykorzystywane w jadłospisie

Alergeny i ich oznaczenie numeryczne wykorzystywane w jadłospisie

1. Ziarna zbóż zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, ) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).

8. Orzechy z drzew orzechowych tj. migdały, orzechy laskowe,

orzechy włoski, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamii, oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jego bazie.

11. Ziarna sezamu i produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniu powyżej 10mg/kg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Logowanie dla nauczycieli